27 Şubat 2014 Perşembe

TENİSTE OYUNCU TİPLERİ VE TAKTİKLER

Genel anlamda, oyuncuları bugün 4 farklı kategori altında toplamak mümkündür.Oyuncu tiplerini bilmek, bizim için önemlidir, çünkü iyi bir oyuncu olmak istiyorsak,oyun içerisinde farklı stratejilere ve taktiklere sahip olmalıyız.Karşımızdaki oyuncunun da hangi tip oyuncu olduğunu bilirsek ona göre bir taktik belirleyebiliriz.Oyun tarzlarını göz önüne aldığımızda günümüzde tenisçileri şu şekilde sınıflandırabiliriz:


  1. İngilizce 'pusher' olarak tabir edilen, her topu çeviren ve sonunda size hata yaptıran tenisçiler, bu kategoride yer alır.Duvar da diyebiliriz.Her attığınız top mutlaka geri döner.Bu oyuncular kolay kolay winner, yani puan vuruşu yapmazlar.Toplarını arka çizgiye yakın yerlere düşürürler,iyi lob atarlar ve topu yönlendirme konusunda başarılıdırlar.Genelde rakiplerini çılgına çeviren tipte oyunculardır.Çünkü güçlü bir puan vuruşunu karşılayamamak sizi sinirlendirmeyebilir.Her topun geri dönmesi ve sürekli sizin hata yapmanız ise oldukça sinir bozucudur.Bu oyucuya karşı nasıl oynanır:
  • Sık sık fileye gelin.Bu kategorideki en iyi oyuncular bile, derin toplarla fileye gelen oyunculara karşı zorlanırlar.Tenis, zamanlama oyunudur.Fileye gelip, iyi bir vole veya smaç vurduğunuzda, rakibin reaksiyon göstermek için çok daha az zamanı olacaktır.
  • Onu kısa top atmaya zorlayın.Bunu başarabilmek için en iyi uygulanabilecek yöntem,backhand tarafını topspinler ile zorlamaktır.Çünkü genelde bu tür toplara derin karşılıklar vermek güçtür.
  • Sabırlı olun.Karşınızdaki oyuncu puan vuruşundan ziyade top çevirmeye odaklandığı için, puan vuruşu veya yaklaşma vuruşu yapmak için doğru zamanı bekleyin.
  • Drop shot veya fileye yakın kısa topla, rakibinizi nete çekmeye çalışın.Agresif vuruşları olmayan rakiplerinizi fileye çekebilirseniz, passingshot yaparak puanı alma ihtimaliniz yüksek olacaktır.

   2.   Diğer bir oyuncu tiplemesi ise sürekli yüksek top vuran , topspin oynamayı tercih eden oyunculardır.Özellikle bayan tenisinde bu oyunun önemli bir yeri vardır.Bir önceki oyuncu tiplemesi ile benzer özellikleri olmakla beraber, ondan daha yeteneklidir.Hızlı ve güçlü vuruşlar yapmazlar ama derin ve bol topspinli oynarlar.Eğer bu vuruşları karşılamada iyi değilseniz, bu rakiplere karşı işiniz çok zor olur.Bu tarz oyunu çok uzun süre devam ettirebilirler.Bu oyuncuya karşı nasıl oynanır:
  • Sık sık fileye çıkın.Bu arada smaç vuruşunuzun iyi olması çok önemlidir,zira çokça vurma ihtimaliniz fazladır.Birçok kere de arkanıza düşen topları çevirmek durumunda kalabilirsiniz.Ayaklarınızın hızlı olması size avantaj sağlayabilir.
  • Rakibi ileri-geri koşturmaya çalışın.Topunuzun yeterince derin ve bol topspinli olduğunu hissettiğinizde de gizlice voleye yaklaşın.Sürekli yüksek oynayan  rakibiniz, sizin yüksek topunuza, yüksek bir karşılık vermeye odaklanmışken fileye yaklaştığınızı hissetmeyebilir.Böylece vole veya smaç ile sayıyı alma şansınız doğar.
  • Rakibin toplarına, yükselirken vurmaya çalışın.Eğer bu kategorideki oyuncuların,topspin vuruşlarının yükselmesine izin verirseniz,kendi bölgenizin çok dışında kalacaksınız ve bu sizi çok yoracaktır.Topları yükselirken alırsanız, hem toptaki enerjiyi kullanarak daha az eforla daha güçlü bir vuruş çıkartacak, hem de rakibinizin hazırlanma sürecini kısaltacaksınız.Yükselen topa vurmaktaki en büyük zorluk doğru zamanlamayı tutturabilmektir.Bunun için çok antrenman yapmalısınız.
  • Rakibinizi fileye çekmeye çalışın.Bunu dropsot veya fileye yakın geçen kesme vuruşlar ile yapabilirsiniz.Bu topları topspinle yükseltmek zor olduğu için, akabinde size puanı bitirme imkanı verecek bir top gelmesi muhtemeldir.Bunu iyi değerlendirin.

   3.  Güçlü arka çizgi oyuncusu, karşılaşma ihtimaliniz olan diğer bir oyuncu tiplemesidir.Bu oyuncuların ortak özelliği, arka çizgiye yakın noktalardan puan vuruşuna gitmeleri ve nete gelmeyi pek tercih etmemeleridir.Günümüzde profesyonel turnuvalarda, en çok rastlanan oyuncu tiplemesidir.Bu oyuncuya karşı nasıl oynanır:

  • Vuruşlarınızdaki derinlik çok önemlidir.Kısa düşüen toplarınızın cezalandırılma ihtimali çok yüksektir.Bu rakipler keskin açılar üretmede çok başarılıdır.Bu yüzden toplarınızın arka çizgiye yakın düşmesi, öncelikli hedefiniz olmalıdır.
  • Topların seviyesini, rakibin konfor alanından uzak tutmaya çalışın.Konfor alanı rakibin güçlü vuruşlarını rahatlıkla yaptığı seviyedir.Bunu yapabilmek için, kesme vuruşlar veya yüksek topspin toplar kullanın.
  • Güçlü arka çizgi oyuncuları, yaptıkları puan vuruşları ile oyunu çabuk bitirme amacındadır.Bu yüzden rallide kaldığınız her top, size biraz daha avantaj sağlar.Her topu çevirmeye çalışın.Rakip riskli toplar vurduğu için ralli uzadıkça hata yapma ihtimali yükselecektir.
  • Bu tip oyuncular nette çok başarılı değildir.Dropshot veya kesme vuruşla rakibinize nette hata yaptırmayı başarabilirsiniz.Ancak bu vuruşlarınız gerçekten iyi olmalıdır, genelde hızlı ayaklara sahip bu tarz oyuncular , kötü bir kısa topu affetmezler.
  • Vuruşlarınızın hızını sürekli değiştirin.Güçlü arka çizgi oyuncuları için zamanlama çok önemlidir.Hep aynı hzda gelen toplar, onların zamanlamaya daha kolay adapte olmasını ve ritm yakalamasını sağlar.Bu yüzden de oyunu çeşitlendirin.Güce yönelik rallilerden kaçının.
  • Fileye gelmeye çalışın.Bu tip oyuncular file önündeki oyuncuyu geçmeyi çalışırken, sıklıkla topu nete takarlar.

   4.   Servis-vole oyuncusu, günümüzde karşılaşma ihtimaliniz çok az olan bir oyuncu tiplemesidir.En avantajlı oyun çeşidi olmasına rağmen çok üst seviye bir yetenek gerektirdiği için, çok zor bir oyun tarzıdır.Bayanlarda hiç göremeyiz, erkeklerde de çok çok azdır.Bu oyuncu, her ilk servisinden sonra ve 2. servislerinin bir çoğunda fileye gelip puanı bitirmek ister.Siz servis atarken de,karşılama vuruşu ile beraber veya rallinin başlarında ilk fırsatta, mutlaka nete gelip puanı bitirmek ister..Bu oyuncuya karşı nasıl oynanır:
  • Tamamen vuruşa ve topa odaklanın.Rakibinize balmaktan ziyade, topa bakarak, paralele,çapraza,kısa çapraza,rakibin ayak dibine veya aşırtma vuruşa, neye karar verdiyseniz ona odaklanın.
  • Servis karşılama vuruşlarınızı, kesme vuruşlar ile rakibin ayak dibine doğru yapmaya çalışın.
  • Rakip servislerini bir adım içeride karşılamaya çalışın.Bu rakibinizin fileye gelmesini ve doğru pozisyonu almasınız zorlaştıracaktır.
  • Rakip servisinizin hemen arkasından fileye geliyorsa, siz de servis vole oyununu deneyin.Oraya ilk önce giden siz olun.

1 yorum: