TENİSTE YENİLİKLER VE PERFORMANS TENİSİ

KARDİYO TENİS

Teniste yenilikler bölümünde incelemek ve paylaşmak istediğim ilk konu kardiyo tenis.Şu anda gelişmiş ülkelerde, günden güne popülaritesi artan bu çalışmanın, ülkemizde de kısa bir zamanda popüler olacağını düşünüyorum.Birçok insan, özellikle de bayanlar, spora başlamaya genelde kilo alma sorunu ile karşılaştıklarında karar veriyor.Bu durumda fitness salonlarını sevmeyen daha doğrusu kapalı alanlarda spor yapmayı mantıklı bulmayanlar, ilgilerini çekebilecek dışarıda yapılabilen spor dallarına yönelebiliyor.Kardiyo tenis de hem kalori yakma hem de tenis gibi eğlenceli bir sporu yapma imkanını bir arada sunuyor.İşte bu birleşimin çok efektif olacağını düşünüyorum.

KARDİYO TENİS NEDİR?

Kardiyo tenis, tenisin en iyi özellikleri ile kalp ve damar egzersizlerini birleştiren, yüksek enerji seviyeli bir fitness aktivitesidir.Aynı zamanda tüm vücuda yönelik son derece etkili bir kalori yakma çalışmasıdır.

Sosyal pencereden bakarsak, çok sosyal ve eylenceli ve her seviyede oyuncuya hitap eden bir çalışmadır.Eğer daha önce hiç tenis oynamadıysanız, tenisle tanışmanın en iyi yoludur; ya da tecrübeli, üst seviye bir oyuncuysanız sizin için en faydalı antrenmanlardan biridir.

Doğru bir kardiyo tenis çalışmasında kortta 6-8 kişi bulunur ve bunlar seviyelerine göre sınıflandırılmış gruplardır.Çalışmalarda mutlaka kardiyo topları, müzik ve kalp ritm monitörleri vardır.

Kardiyo teniste amaç:

  • Doğru kalp ritmi ve aerobik bölgede eğitmek,
  • Kalori yakmak,
  • Tenis için eğitmek,
olarak gruplandırılabilir.6-8 kişinin çalıştığı gruplarda bayanlar 1 saatlik çalışma ile 300-500 arası kalori yakar erkekler ise 500-1000 arası kalori yakar.Cardio tenis sadece eğlenceli bir çalışma değil aynı zamanda yeteneklerinizi geliştirme ve tenis öğrenme açısından da çok iyi bir fırsattır.

BEKLENTİLERİNİZ NELER OLMALIDIR?


  • Katılımcılar, kolaylıkla en efektif kalp ritm oranına ulaşırlar.Bunda eğlence faktörü çok etkilidir.
  • Kalori yakma bakımından, tekler veya double şeklinde tenis oynamak veya herhangi başka bir fitness aktivitesi yapmaktan çok daha efektiftir.Daha fazla kalori yakılır.
  • Farklı seviyeden birçok oyuncunun beraber keyif alabileceği, eğlenceli bir grup aktivitesidir.
  • Tenis oynamakla beraber, esas odak noktası etkili bir çalışma yaptırmaktır.
  • Obeziteyle mücadele ederken, aynı zamanda spor salonlarından hoşlanmayanlara güzel bir fırsat sunar.
KARDİYO TENİS HERKES İÇİNDİR

-Eğer daha yeni başlıyorsanız, hiç endişelenmeyin.Bu çalışmada topları nereye vurduğunuz önemli değildir.Kardiyo tenis için özel olarak üretilmiş toplar daha yavaş gitmekte ve işinizi kolaylaştırmaktadır.

-İleri seviye bir tenisçi olduğunuzu varsayalım.Tenisinizi geliştirmek için en efektif yol kortta olmaktan geçer.Profesyonel tenisçilerin bir çoğu kardiyo tenisin değişik formlarını uygulamaktadır.Yavaş topların kullanımı iyi oyuncuların temiz puan vuruşları yapmasını zorlaştırmaktadır.Bu şekilde de top daha fazla oyunda kalır ki bunun anlamı da daha fazla kardiyo demektir.Kardiyo tenis, hızlılık ve çeviklik yeteneklerinin gelişimine yardımcı olur.Kortta karşılabilecek olan, çok farklı durumlara hazırlıklı olmayı sağlar.

-Genel itibariyle bakıldığında kardiyo tenis bir fitness aktivitesidir.Yani mükemmel forehandler veya backhandler vurmaktan ziyade esas amaç insanları hareket ettirmek ve aktif olmalarını sağlamaktır.Bu çalışmada olmazsa olmazlardan en önemli unsur kalp atış ritmini gösteren monitörlerdir.Burada verilmiş olan bilgilerin hepsi www.cardiotennis.com sitesinden alınmıştır.Daha detaylı bilgi almak için bu siteyi inceleyebilirsiniz.Kalp atış ritmini gösteren monitörlerin nasıl kullanıldığı, ne işe yaradığı gibi bilgilerin hepsi bu sitede mevcuttur.Aynı zamanda, görsel videolarla uygulamalı birçok örnek görebilirsiniz.


TENİSTE OYUNCU TİPLERİ VE TAKTİKLER

Genel anlamda, oyuncuları bugün 4 farklı kategori altında toplamak mümkündür.Oyuncu tiplerini bilmek, bizim için önemlidir, çünkü iyi bir oyuncu olmak istiyorsak,oyun içerisinde farklı stratejilere ve taktiklere sahip olmalıyız.Karşımızdaki oyuncunun da hangi tip oyuncu olduğunu bilirsek ona göre bir taktik belirleyebiliriz.Oyun tarzlarını göz önüne aldığımızda günümüzde tenisçileri şu şekilde sınıflandırabiliriz:


  1. İngilizce 'pusher' olarak tabir edilen, her topu çeviren ve sonunda size hata yaptıran tenisçiler, bu kategoride yer alır.Duvar da diyebiliriz.Her attığınız top mutlaka geri döner.Bu oyuncular kolay kolay winner, yani puan vuruşu yapmazlar.Toplarını arka çizgiye yakın yerlere düşürürler,iyi lob atarlar ve topu yönlendirme konusunda başarılıdırlar.Genelde rakiplerini çılgına çeviren tipte oyunculardır.Çünkü güçlü bir puan vuruşunu karşılayamamak sizi sinirlendirmeyebilir.Her topun geri dönmesi ve sürekli sizin hata yapmanız ise oldukça sinir bozucudur.Bu oyucuya karşı nasıl oynanır:
  • Sık sık fileye gelin.Bu kategorideki en iyi oyuncular bile, derin toplarla fileye gelen oyunculara karşı zorlanırlar.Tenis, zamanlama oyunudur.Fileye gelip, iyi bir vole veya smaç vurduğunuzda, rakibin reaksiyon göstermek için çok daha az zamanı olacaktır.
  • Onu kısa top atmaya zorlayın.Bunu başarabilmek için en iyi uygulanabilecek yöntem,backhand tarafını topspinler ile zorlamaktır.Çünkü genelde bu tür toplara derin karşılıklar vermek güçtür.
  • Sabırlı olun.Karşınızdaki oyuncu puan vuruşundan ziyade top çevirmeye odaklandığı için, puan vuruşu veya yaklaşma vuruşu yapmak için doğru zamanı bekleyin.
  • Drop shot veya fileye yakın kısa topla, rakibinizi nete çekmeye çalışın.Agresif vuruşları olmayan rakiplerinizi fileye çekebilirseniz, passingshot yaparak puanı alma ihtimaliniz yüksek olacaktır.


   2.   Diğer bir oyuncu tiplemesi ise sürekli yüksek top vuran , topspin oynamayı tercih eden oyunculardır.Özellikle bayan tenisinde bu oyunun önemli bir yeri vardır.Bir önceki oyuncu tiplemesi ile benzer özellikleri olmakla beraber, ondan daha yeteneklidir.Hızlı ve güçlü vuruşlar yapmazlar ama derin ve bol topspinli oynarlar.Eğer bu vuruşları karşılamada iyi değilseniz, bu rakiplere karşı işiniz çok zor olur.Bu tarz oyunu çok uzun süre devam ettirebilirler.Bu oyuncuya karşı nasıl oynanır:
  • Sık sık fileye çıkın.Bu arada smaç vuruşunuzun iyi olması çok önemlidir,zira çokça vurma ihtimaliniz fazladır.Birçok kere de arkanıza düşen topları çevirmek durumunda kalabilirsiniz.Ayaklarınızın hızlı olması size avantaj sağlayabilir.
  • Rakibi ileri-geri koşturmaya çalışın.Topunuzun yeterince derin ve bol topspinli olduğunu hissettiğinizde de gizlice voleye yaklaşın.Sürekli yüksek oynayan  rakibiniz, sizin yüksek topunuza, yüksek bir karşılık vermeye odaklanmışken fileye yaklaştığınızı hissetmeyebilir.Böylece vole veya smaç ile sayıyı alma şansınız doğar.
  • Rakibin toplarına, yükselirken vurmaya çalışın.Eğer bu kategorideki oyuncuların,topspin vuruşlarının yükselmesine izin verirseniz,kendi bölgenizin çok dışında kalacaksınız ve bu sizi çok yoracaktır.Topları yükselirken alırsanız, hem toptaki enerjiyi kullanarak daha az eforla daha güçlü bir vuruş çıkartacak, hem de rakibinizin hazırlanma sürecini kısaltacaksınız.Yükselen topa vurmaktaki en büyük zorluk doğru zamanlamayı tutturabilmektir.Bunun için çok antrenman yapmalısınız.
  • Rakibinizi fileye çekmeye çalışın.Bunu dropsot veya fileye yakın geçen kesme vuruşlar ile yapabilirsiniz.Bu topları topspinle yükseltmek zor olduğu için, akabinde size puanı bitirme imkanı verecek bir top gelmesi muhtemeldir.Bunu iyi değerlendirin.


   3.  Güçlü arka çizgi oyuncusu, karşılaşma ihtimaliniz olan diğer bir oyuncu tiplemesidir.Bu oyuncuların ortak özelliği, arka çizgiye yakın noktalardan puan vuruşuna gitmeleri ve nete gelmeyi pek tercih etmemeleridir.Günümüzde profesyonel turnuvalarda, en çok rastlanan oyuncu tiplemesidir.Bu oyuncuya karşı nasıl oynanır:

  • Vuruşlarınızdaki derinlik çok önemlidir.Kısa düşüen toplarınızın cezalandırılma ihtimali çok yüksektir.Bu rakipler keskin açılar üretmede çok başarılıdır.Bu yüzden toplarınızın arka çizgiye yakın düşmesi, öncelikli hedefiniz olmalıdır.
  • Topların seviyesini, rakibin konfor alanından uzak tutmaya çalışın.Konfor alanı rakibin güçlü vuruşlarını rahatlıkla yaptığı seviyedir.Bunu yapabilmek için, kesme vuruşlar veya yüksek topspin toplar kullanın.
  • Güçlü arka çizgi oyuncuları, yaptıkları puan vuruşları ile oyunu çabuk bitirme amacındadır.Bu yüzden rallide kaldığınız her top, size biraz daha avantaj sağlar.Her topu çevirmeye çalışın.Rakip riskli toplar vurduğu için ralli uzadıkça hata yapma ihtimali yükselecektir.
  • Bu tip oyuncular nette çok başarılı değildir.Dropshot veya kesme vuruşla rakibinize nette hata yaptırmayı başarabilirsiniz.Ancak bu vuruşlarınız gerçekten iyi olmalıdır, genelde hızlı ayaklara sahip bu tarz oyuncular , kötü bir kısa topu affetmezler.
  • Vuruşlarınızın hızını sürekli değiştirin.Güçlü arka çizgi oyuncuları için zamanlama çok önemlidir.Hep aynı hzda gelen toplar, onların zamanlamaya daha kolay adapte olmasını ve ritm yakalamasını sağlar.Bu yüzden de oyunu çeşitlendirin.Güce yönelik rallilerden kaçının.
  • Fileye gelmeye çalışın.Bu tip oyuncular file önündeki oyuncuyu geçmeyi çalışırken, sıklıkla topu nete takarlar.

   4.   Servis-vole oyuncusu, günümüzde karşılaşma ihtimaliniz çok az olan bir oyuncu tiplemesidir.En avantajlı oyun çeşidi olmasına rağmen çok üst seviye bir yetenek gerektirdiği için, çok zor bir oyun tarzıdır.Bayanlarda hiç göremeyiz, erkeklerde de çok çok azdır.Bu oyuncu, her ilk servisinden sonra ve 2. servislerinin bir çoğunda fileye gelip puanı bitirmek ister.Siz servis atarken de,karşılama vuruşu ile beraber veya rallinin başlarında ilk fırsatta, mutlaka nete gelip puanı bitirmek ister..Bu oyuncuya karşı nasıl oynanır:
  • Tamamen vuruşa ve topa odaklanın.Rakibinize balmaktan ziyade, topa bakarak, paralele,çapraza,kısa çapraza,rakibin ayak dibine veya aşırtma vuruşa, neye karar verdiyseniz ona odaklanın.
  • Servis karşılama vuruşlarınızı, kesme vuruşlar ile rakibin ayak dibine doğru yapmaya çalışın.
  • Rakip servislerini bir adım içeride karşılamaya çalışın.Bu rakibinizin fileye gelmesini ve doğru pozisyonu almasınız zorlaştıracaktır.
  • Rakip servisinizin hemen arkasından fileye geliyorsa, siz de servis vole oyununu deneyin.Oraya ilk önce giden siz olun.

TENİS PSİKOLOJİSİ

Teniste, mental gücün önemi son dönemde iyice artmış olup, bu yönde gelişim üzerine birçok yazı bir çok kitap yayınlanmaya başlamıştır.Efsane oyuncu Jimmy Connors, profesyonel tenisin % 95'i mental savaştır der.Gerçekten de mental olarak güçlü olmak, ne kadar önemlidir?Tenis psikolojisi hangi faktörlerden etkilenir?Tenis psikolojisi ile daha yakından ilgilenirsek bu sorulara bazı cevaplar bulabiliriz.

TENİS PSİKOLOJİSİ VE MENTAL FAKTÖRLER

  • Bağlılık
  • Güven
  • Mücadele ruhu
  • Duygusal istikrar
  • Liderlik
  • Entellektüel bakış
Yukarıda saydıklarımız, tenis psikolojisini etkileyen en önemli faktörlerdir.Peki, optimum performansı ortaya koyabilmek için gerekli olan karakteristik özellikler nelerdir, bir de bunlara değinelim:
  • Kararlılık
  • Pozitif tavır ve düşünce tarzı
  • Motivasyon
  • Soğukkanlılık
  • Duruma uyum sağlama yeteneği
  • Rahatlık
  • Eğlence
  • Konsantrasyon
  • Korkusuz olmak
  • Yüksek enerji
  • Kendine güven
  • Baskı altında stres kontrolü
  • Kendini kontrol etme
  • Kendini bilme
  • Doğru tavır
  • Otomatik reaksiyon ve tavırlar
keyif almak,eğlenmek
                                                                                                                                 

korkusuz olmak

konsantrasyon

kendine güven
Mental anlamda güçlü olmak sizin için ne demektir sorusuna, profesyonel tenisçilerin verdikleri bir kaç cevap:

  • Hedeflerinizi başarmak için, kendi yeteneklerinize sarsılmaz bir güven duymak.
  • Aksiliklerle karşılaştığında,yenik duruma düştüğünde, yüksek bir azim ve kararlılıkla durumun üstesinden gelmek.
  • Rakiplerinden daha kaliteli,eşsiz kabiliyetlerinin olduğuna dair sarsılmaz bir inanca sahip olmak.
  • Turnuvalarda veya dikkat dağıtıcı durumlarda, görevine,hedefine tamamen odaklı kalabilmeyi başarmak.
  • Başarıyı yakalamak için çok güçlü bir isteğe ve içsel güdülenmeye sahip olmak
  • Beklenmeyen veya kontrol edilemeyen durumlarda,psikolojik kontrolü elde tutabilmek.
Tenis bir meydan okuma sporudur.Bu meydan okuma iki şekilde karşınıza çıkar:
  1. Oyunda meydan okuma: Buradaki meydan okumada iki zorluk söz konusudur.
                 a)Skor sisteminden kaynaklanan baskı
                 b)Rakipten kaynaklanan baskı

     2.Kendine meydan okuma: Burada kendiniz ile verdiğiniz mücadele söz konusudur.

SPORCUNUN PSİKOLOJİK GELİŞİM SÜRECİ

Bir oyuncuyu, mental açıdan hazır hale getirme süreci nasıl olmalıdır?Ne tür çalışmalar yapılmalıdır?Bu bölümde ele alınacak konular bunlardır.

        Psikolojik Değerlendirme ve Hedef Belirleme

Sürecin başlangıcında sporcunun genel değerlendirmesini yapmak gereklidir.Yani mevcut durumu gözlemlemek önemlidir.Bunu yaparken:

1)Anketlerden,
2)Röportajlardan, 
3)Saha içi gözlemlerden,

faydalanmak, kullanılacak temel tekniklerdir.Bu teknikleri uygularken elde etmeye çalıştığımız veriler ise aşağıdaki temel faktörleri öğrenmeye yönelik olmalıdır:
  • Davranışlar ve inanışlar,
  • Oyuncunun, bağlılığı ne kadar?
  • Aile dinamikleri,
  • Çalışmaları,arkadaşları ve hobileri ile ilgili bilgiler
  • Koçuyla,arkadaşlarıyla ve diğer insanlarla iletişimi
  • Olası baskıları keşfetmek (aile,arkadaş,çevre v.s.)
      Sprocu Olarak Cevaplanması Gereken Sorular
  • Amaç : Nerede olduğunu bilmek.
  • Zayıflıkların ve güçlü yönlerin neler? (teknik,taktik,fiziksel ve mental)
  • Fiziksel olarak en iyi seviyede misin?
  • En iyi performansı sağlayacak şekilde mi besleniyorsun?
  • En iyi performansını ortaya koymak için ne yapman gerekir?
  • Tenis sporuna ne kadar bağlısın?
  • Geçmişte en iyi oyununu oynamayı sağlayan şey neydi?
  • İyi oynayamamana sebep olan neydi?
  • Şu anda en iyisini verememe sebebin nedir?
  • Kendi oyununda,üzerinde çalışman gerektiğini düşündüğün teknik unsurlar nelerdir?
  • Seni engelleyen düşüncelerin var mı?Yeteneğin ile ilgili şüphelerin var mı?
    Oyuncunun Bağlılığını Arttıran Faktörler
  • Geçmişte verilmiş olan sözlerin, yerine getirilmiş olması
  • Son dönemlerde gerçekleşen zirve performans deneyimi
  • Yetenek gerektiren permormans sergileyebiliyor olmak
  • Etrafında, değişime yönelik kendini adamış, kişilerle çalışıyor olmak
  • Bağlanma,ani inanç değişimlerine sebep olur
  • Gerçek değişim,ilerleyen döneme kadar gerekli değildir,önemli olan inançtır.
    Bağlanmaktan Kaçınıldığının Göstergesi Olan Mazeretler
  • Çok yorgunum
  • Yapacak daha önemli işlerim var
  • Çok meşgulüm
  • Yarın yapacağım
  • Oynamayı sevdiğimi düşünmüyorum
  • Motivasyonum yok
  • Yarın dinlenmek istiyorum
Psikolojik Değerlendirme Teknikleri

 1)Anketler

Oyuncunun, performans profilini çıkartmak için, tenisle ilgili psikolojik yetenekleri değerlendirme anketleri yapılmalıdır.Burada amaç bu yeteneklerin seviyesini belirlemektir.Bu yetenkler şunlardır:
  • Kendine güven
  • Uyarılma kontrolü
  • Dikkat kontrolü
  • Motivasyon
  • Görüntüleme ve betimleme kontrolü
  • Davranış kontrolü
 2)Röportajlar
  • Zirvedeki tenisçilerin karakteristik mental özelliklerini saptayın
  • Kendi karakteristik mental özelliklerinizi tanımlayın ve sınıflandırın (1-10)
  • İki listeyi karşılaştırın
Bunu yaptıktan sonra oyuncular ile yapacağınız röportaja odaklanabilirsiniz.

PERFORMANS PROFİLİ GÖRÜŞMESİ
ROL MODEL OYUNCU İLE KARŞILAŞTIRMA

Bu görüşmede üzerinde durulacak konular:
  • Rol model olarak seçtikleri oyuncunun niteliklerini saptama
  • Mental açıdan güçlü bir oyuncu örneği verin
  • Bu gücü nasıl görüyorsunuz ve tanımlıyorsunuz
  • Oyuncudan kendi mental gücünü puanlamasını isteyin (oyuncunun, ailesinin veya koçunun onu nasıl değerlendireceği konusundaki fikirlerini sorun)
  • Bu değerlendirmedeki puanlamanın neden daha düşük/yüksek olduğunu sorun?
KOMPLE BİR OYUNCU OLMAK NELERİ GEREKTİRİR?
 
  • Zirvede yer alan birkaç tenis oyuncusu belirleyin ve aşağıdaki nitelikleri göz önünde bulundurarak , oyuncularınızın bu tenisçileri puanlandırmasını (1-10) isteyin :
                 -Fiziksel
                -Mental
                -Yetenek
  • Bu üç niteliklerden de yüksek puan almış oyuncuyu seçin,
  • Bu üç nitelikten, ikisinde yüksek puan almış fakat diğerinden düşük puan almış oyuncuyu seçin,
Bu çalışmadaki amacınız, oyuncularınızın, komple bir oyuncu olabilmek için neler yapmaları gerektiğini fark etmelerine yardımcı olmaktır.

İDEAL TENİS OYUNCUSU
  • Bu görüşmede oyuncunuzdan, idealindeki olmak istediği oyuncu ile ilgili 5 dakika hayal kurmasını söyleyin.
  • Her alanda sahip olmak istediğiniz yetenekleri yazın (oyuncu) :
               - Fiziksel (örneğin, güç)
               - Psikolojik (örneğin, güven)
               - Teknik (örneğin, güçlü servis)

TEMEL KONULAR
  • Bu oyunu neden oynuyorsun?
  • Sonuçlar her zaman oyuncunun niteliklerini göstermez.
  • Oyuncular, en çok düşündükleri kişi haline gelirler.
  • Başarılı oyuncular, bardağın boş yarısına değil,dolu yarısına bakmayı bilen oyunculardır.
MENTAL OYUNUN TEMELLERİ
  • Başarmanın en zorlu tarafı, işe başlamaktır
  • Oyuncularınız, gerekli durumlarda, mental açıdan zirveye çıkmayı planlayabilme yeteneğine sahip mi?
  • Başarı, bir alışkanlık haline getirilebilir
  • Engeller ve fırsatlar oyuncuların durumu nasıl gördüğü ile ilgilidir,
MENTAL KUVVET KONTROL LİSTESİ

Psikolojik değerlendirmede, röportaj tekniği uygulamasıyla cevap bulmanız gereken ve oyuncunun kendisini nasıl gördüğünü gösteren bir liste hazırlayabilirsiniz. Sorabileceğiniz sorular, oyuncunun kendisini ne kadar iyi gördüğünü puanlamasıyla daha kolay anlaşılır olacaktır.
  • Kendini motive etme ( 1 -10)
  • Maça hazırlanma (1- 10)
  • Maç sırasında odaklanma ( 1 - 10)
  • Göz,nefes kontrolü ( 1 - 10 )
  • Omuzlar geride , baş hep yukarıda ( 1 - 10 )
  • Yüksek enerjili yürüyüş ( 1 - 10 )
  • Oynarken kontrolü elinde tutma ( 1 - 10 )

Bu çalışmanın akabinde, oyuncudan kendisinde geliştirmesi gerektiğini düşündüğü yeteneklere odaklanamak gerekir.

NELERE İHTİYACIM VAR?


  1. Teknik ve taktik yetenekler...
------------------------------------------------------------------------------------
     2.  Fiziksel yetenekler...

------------------------------------------------------------------------------------
     3. Psikolojik yetenekler...

------------------------------------------------------------------------------------
    4. Diğer yetenekler

------------------------------------------------------------------------------------


TEMEL MENTAL PERFORMANS PROFİLİ

 1.DÜŞÜNCELERİN KONTROLÜ
  ......................................................................................(1-10)
2.DUYGUSAL KONTROL
.........................................................................................(1-10)
3.DAVRANIŞ KONTROLÜ
.........................................................................................(1-10)
4.KONSANTRASYON
.........................................................................................(1-10)
5.MOTİVASYON
.........................................................................................(1-10)

Komple bir oyuncuda güçlü olması gereken temel mental nitelikler.Bunları oyuncu hem kendisi değerlendirmeli, hem de koçu değerlendirmelidir.Ayda bir bu değerlendirmeleri tekrarlamak ve nerede olduğunu görmek,ona göre de yeniden planlama yapmak en faydalı ilerleme yoludur.

motivasyon

% 95 mental savaş






PERFORMANS OYUNCUSU YETİŞTİRME

Teniste yüksek bir performansa ulaşmak,  uzun vadeli planlama ve bunun disiplinli bir şekilde uygulanmasını gerektirir.Bu planlamada antrenman sıklığı, yoğunluğu ve rekabet en önemli unsurlardır.Antrenmanların içeriği çok çeşitli,zorlayıcı,ilgi çekici olmalı ve maçlarda yaşanacak durumları da ortaya koyacak şekilde dizayn edilmeli aynı zamanda eğlenceli olmalıdır.

Birçok ülkede çocuklar, küçük yaşlarda tenise başlamaktadır.Bu yüzden de arzu edilen zamanda çocukların en iyi performanslarını ortaya koyabilmesi için eğitmenler ve aileler bir takım olarak koordineli bir şekilde çalışmalıdır.Çocukların düzenli beslenmesi, iyi uyuması gibi konulara dikkat edilmeli, antrenmanlarda en iyi performansı elde edebilmek adına bunların çok önemli olduğunun bilincinde olunmalıdır.

YAŞ GRUPLARI VE HEDEFLER

6-8 YAŞ GRUBU

  • Esas amaç çocukta ilgi uyandırmak
  • Tenisin genel kurallarını ve fikirlerini tanıtma , sporcu disiplini kazandırmaya çalışma
  • Mini- tenis kortunda antrenman
  • Grup dersleri, haftada 3-4 ders, dersler en fazla 45dk.
  • Grup ve takım çalışmaları ile tanıştırma, grup uygulamaları,oyunlar ve puanlar
  • % 50 tenis, %50 diğer sporlar
  • Malzeme seçimi ve toplar bu yaşa uygun olmalı

9-11 YAŞ GRUBU

  • Esas amaç teknik ve taktik yetenekleri geliştirmek
  • Standart tenis kortlarında eğitim
  • Bütün vuruşlar öğretilmeli.Spin vuruşlar da buna dahildir.
  • Kort içindeki hareketlilik iyi öğretilmeli
  • Haftada 3-4 ders ve 1 er saat
  • Tekler ve çiftler oyunları stratejileri, maç antrenmanları
  • Turnuva kuralları ve yönetmelikleri
  • Tekler ve çiftler turnuvalarına katılım
  • %70 tenis,%30 diğer sporlar

12-14 YAŞ GRUBU

  • Esas amaç teknik ve taktik yorumlamalar, fiziki gelişim, fitness, kondisyon ve mental gelişim
  • Oyun tarzı geliştirme
  • Vuruşların video analizini yapma ve değerlendirme
  • Farklı kort yüzeylerinde oynama
  • Kort içi ve kort dışı kondisyon çalışmaları, uygun ısınma ve soğuma çalışmaları yapıyor olma
  • Günde 2-3 saat, haftada 4-5 antrenman,grup çalışmaları
  • Tekler ve çiftler turnuvaları
  • %85 tenis,% 15 diğe sporlar
  • Fitness çalışmalarının standardına bağlı olarak,yılda 2-3 kere testlere girme ve eksik yanların tespit edilmesi

15-16 YAŞ GRUBU (ARA SEVİYE)

  • Temel vuruşların daha ileri seviye gelişimi
  • Fitness düzeyini ölçmeye yönelik antrenman metodları saptama
  • Kort içi ve kort dışı fitness çalışmaları
  • Yüksek performans düzeyine hazırlık
  • Maç durum antrenmanlarına özel önem verme
  • Farklı kort yüzeylerinde antrenman yapma
  • Grup dersleri ve profesyonel antrenman metodları uygulama
  • Mental güçlendirme antrenmanları
  • Günde 3-4 saat, haftada 4-5 defa antrenman
  • Tekler ve çiftler turnuvalarına katılım
16-18 YAŞ GRUBU (GELİŞMİŞ SEVİYE)

  • Sporcuların en iyi seviyelerinin gelişimi
  • Oyuncuların vuruşlarını ve fitness düzeylerini ölçecek seviyedeki antrenmanlar
  • Kort içi ve kort dışı fitness çalışmaları
  • Antrenman şiddeti ve yoğunluğunu arttırma
  • Vuruşları stabil hale getirme ve uzun vadede en iyi sonuçları alabilme
  • Servis,return ve maç antrenmanlarına özel önem verme
  • Mental güçlendirme antrenmanları
  • Günde 3-4 saat, haftada 5-6 antrenman
  • Tekler ve çiftler turnuvalarına katılım
PERFORMANS OYUNCUSU YETİŞTİRMEK İÇİN ANTRENMAN PROGRAMLAMASI YAPARKEN UYULMASI GEREKEN İLKELER

Antrenman programlaması yaparken, oyuncunun yaşı, yetenek düzeyi , fiziki durumu, fitness durumu , periyotlama ilkeleri ve turnuva programı göz önüne alınmalıdır.

Antrenmanın içeriği, çalışma performansı, oyuncunun çalışma yoğunluğu ve antrenmanların sıklığı ile bağlantılıdır.Antrenman sırasında oyuncular, farklı yoğunlukta çalışmlalar ile karşı karşıyadır.Organizma, kendini bu farklı yoğunluktaki çalışmalara uyum sağlama ve talep edileni yapabilmeye yönelik olarak programlamaktadır.

GÜNLÜK ANTERNMAN PLANLAMASI

Zaman olarak en kısa, antrenman yükleme planlamasıdır ( yaşa göre 1-5 saat arası değişir).Toplam süre ve içerik, antrenmanın amacına,bir önceki  ve bir sonraki antrenmana bağlı olarak değişir.Uygulanacak antrenmanın yapısı şu şekilde olmalıdır:

1)Giriş: 3-5 dk.

Koç, antrenmanın amacını ve içeriğini anlatır.Oyuncuların ihtiyaçları doğrultusunda, onlardan beklentilerini belirtir.

2) Isınma : 30 - 45 dk.

Isınma safhası genel ısınma ve spesifik ısınma şeklinde ikiye ayrılabilir.Isınmanın amacı, fizyolojik ve psikolojik olarak bütün organizmayı, esas çalışmaya ve yüklemeye hazır hale getirmek ve sakatlıkları engellemektir.

  • Genel Isınma: Yavaş tempo koşu, kısa mesafede hızlanma, patlayıcı koşular ile başlanır ve germe hareketleri ile devam edilir.
  • Spesifik Isınma: Servis karesinden başlayarak, arka çizgiye kadar devam eden kontrollü ralliler ve bütün vuruşların uygulanması.
3)Temel Bölüm: 

Antrenmanın esas amacı bu bölümde çalışılır.Koçun programına göre antrenmanda 1,2 veya 3 önemli konu ele alınabilir ve oyuncular bunları uygulamaya çalışır.

Temel bölümün süresi,60dk-120dk arası olmalıdır.Genel olarak bu bölüm teknik,taktik ve fitness antrenman programlarını içerir veya bütün antrenman programlarının bir karışımı olabilir.
  • Teknik : Eğer temel bölümde esas çalışma teknik çalışma ise, bu çalışma bu bölümün en başında yapılmalıdır.Yeni tekniklerin öğretilmesine veya teknikte sıkıntılı durumların düzeltilmesine yönelik çalışmalar düşük veya orta seviye tempoda yapılabilir ve öğrencilerin henüz yorulmamış olması çok önemlidir.
  • Teknik ve taktik: Bu bölümde, odak noktası taktik çalışmadır.Koç, bu bölümde oyuncuların seviyesine göre farklı driller, oyunlar ve puanlar oynatabilir.
  • Fitness çalışması:Ana bölümde geliştirilmesi istenen yeteneklere bağlı olarak, koç belli fitness çalıştırmaları yaptırmalıdır.Bunu yaparken kort içi, kort dışı, fitness salonu kullanılabilir veya başka sporlar da öğrencilere yaptırılabilir (basket,futbol,voleybol v.s.)
4)Soğuma : 5-10 dk.

Yavaş tempo koşu ile başlayıp, en uygun germe hareketleri ile devam ettirilmelidir.Bu bölüm çok önemlidir ve       mutlaka uygulanmalıdır.Vücudun normal ritmine dönmesini sağlar ve kasılma,sakatlanma gibi riskleri azaltır.

5)Sonuç: 3-5 dk.

Çalışmanın final kısmı, oyuncularla birlikte , yapılan çalışmanın değerlendirilmesidir.Çalışma sırasında yaşanan zorluklar ve çalışmanın verimliliği değerlendirilmeli ve oyuncularla mutlaka iletişim içinde olunmalıdır. Oyuncuların, kortu negatif duygularla veya hislerle terk etmesi engellenmelidir.